Er du gravid og skal ud at rejse, er det vigtigt at forberede sig både før og under rejsen. Se her, hvorfor og hvordan.
Alt for ofte sker det desværre, at gravide ender i situationer, de helst havde været foruden, hvis de rejser i slutningen af deres graviditet. Erfaringer viser, at gravide er i tvivl om, hvornår de kan tage på ferie, men også hvordan de skal forholde sig, hvis de skulle få brug for lægehjælp på ferien.
Den lykkelige dag, som det gerne skulle være, når ens barn kommer til verden, kan hurtigt ende med et langt ophold på et udenlandsk hospital. Noget, der tit kommer som et chok for gravide, der var forberedte på danske forhold. Vi har derfor samlet en række råd til dig som rejsende gravid, før og under rejsen.
Det skal du huske, hvis du rejser under din graviditet
Inden afrejse:
- Tjek, hvordan din rejseforsikring dækker. De fleste selskaber dækker akutte komplikationer og evt. fødsler på rejser indtil 32. uge af graviditeten
- Tjek, om flyselskabet eller rejsearrangøren har særlige regler for graviditet. Nogle flyselskaber kræver godkendelse i de sidste uger op til termin, og andre vil ikke medtage gravide efter uge 36. Husk desuden, at der skelnes mellem, om du venter ét eller flere børn.
- Få en kopi af dine medicinske journaler fra din læge og tag den med på din rejse. Det kan være en stor hjælp, hvis du får brug for medicinsk hjælp i udlandet.
- Hvis du overvejer en rejse til et sted, der kræver særlige vacciner, husk da at tjekke om du kan få disse. Typisk fraråder man vacciner til gravide.
- Spørg din læge til råds om medicin. Som gravid skal man undgå unødvendig medicin, men det er en god idé selv at medbringe de vigtigste typer medicin, der er godkendt til gravide som fx medicin imod rejsediarre, lettere infektioner mm.
- Undgå at rejse til steder, hvor der er langt til nærmeste hospital.
- Overvej eventuelt en afbestillingsforsikring, så du ikke kommer i økonomiske vanskeligheder, hvis du bliver forhindret i at rejse.
Under rejsen:
- Der er større risiko for at blive dehydreret, når du eksempelvis flyver, så husk at drikke rigeligt med vand
- Husk at spise ordentligt, så du undgår kvalme og sørg for at have mellemmåltider med dig hele tiden.
- Planlæg din rejse grundigt, så du holder dit stressniveau nede.
- Sørg for at holde blodomløbet i gang ved at strække dine ben eller gå en lille tur. Risikoen for blodpropper stiger under graviditeten, så det anbefales ikke at sidde ned i mere end 90 minutter.
- Hvis du holder blodomløbet i gang, er der tillige mindre risiko for hævede ankler og fødder. Husk, at du på rejsen måske ikke kan deltage i samme aktiviteter som du kunne, inden du blev gravid. Normalt frarådes aktiviteter som dykning, trekking og ski- og vandsport, da du risikerer at skade fosteret ved fald eller stød.
Mor og barn kan blive skilt fra hinanden
I Danmark vil en nybagt mor oftest bruge meget tid sammen med sin nyfødte baby. Men den tradition er anderledes i udlandet. Er du uheldig og føder for tidligt, har Gouda Rejseforsikring oplevet, at barn og mor behandles på forskellige afdelinger – og nogle gange endda på forskellige hospitaler.
Derudover er mulighederne for besøg generelt langt dårligere, og fædrene får ikke altid lov at blive på hospitalet i lige så lang tid, som de gør på de danske fødegange.
Også risiko inden 32. uge
Hvis du forbereder sig ordentligt, er der ikke noget i vejen for at rejse, selvom du er gravid. Det er dog vigtigt at undersøge, om din forsikring dækker rejser efter 32. uge af graviditeten.
Men selv, hvis du rejser inden 32. uge, kan der opstå komplikationer, som gør, at du som gravid, ikke må flyve hjem pga. risiko for en for tidlig fødsel. Som gravid må du da blive i udlandet, og pludselig er begivenheden måske ikke så lykkelig længere.
Derudover er det vigtigt at huske, at de nye regler for det blå EU-sygesikringskort ikke dækker en eventuel hjemrejse. Det kan derfor ende med en dyr egenbetaling for hjemtransport eller et længere ophold på et udenlandsk hospital langt fra familie og trygge rammer, hvis du ikke har en privat rejseforsikring.